DIY grafiskt kollage

Jag har sett att grafiska kollage bubblar upp lite här och var på Instagram och Pinterest. De är både kul och väldigt enkla att göra själv - så idag tänkte jag visa er hur. Den senaste tiden så har jag samlat på mig ett gäng fina silkespapper från butiker och olika paket som jag fått, de passar ju perfekt för det här lilla projektet.

plathuset_diy_grafiskt_kollage_silkespapper.jpg

Varm rosa, orange och grå gör en fin färgskala ur min samling papper. Jag använde sen ett dricksglas som mall och klippte ut lite olika former med en cirkel som utgångsläge. Sol och kaffe på det så gick allt lite lättare!

plathuset_diy_grafiskt_kollage_silkespapper3.jpg
plathuset_diy_grafiskt_kollage_silkespapper2.jpg

Sedan provade jag runt med formerna till jag hittade en layout som jag gillade. Med några punkter papperslim på undersidan så fäste jag sen bitarna. Klart!

plathuset_diy_grafiskt_kollage_silkespapper4.jpg
plathuset_diy_grafiskt_kollage_silkespapper.jpg

DIY Anemoner i papper

Fredag och dags för fredagsbuketten för många. Frågan kring snittblommornas miljöpåverkan bubblar upp lite här och var, så idag tänkte jag visa hur du kan göra en lite mer varaktig bukett – våriga anemoner av papper! De passar för all del också utmärkt i ett hörn av hemmet där man gärna glömmer av att vattna.

plathuset_diy_anemon_blommor_papper6.jpg
plathuset_diy_anemon_blommor_papper.jpg
plathuset_diy_anemon_blommor_papper3.jpg

Du behöver:
Papper i olika färger (den färg du vill ha på kronblad, samt grönt till blad och svart till pistiller)
Sax
Papperslim
Ståltråd
Grön blomstertejp (alternativt maskeringstejp + grön akrylfärg)
Blyertspenna
Svarta pärlplatte-pärlor (typ Hama)
Flörtkula

Så här gjorde jag:
Jag målade vanliga tunna A4 papper med vattenfärg för att få till en levande yta på kronbladen. Till bladen och pistillen i mitten på blomman så använde jag redan infärgade gröna och svarta papper. För att göra pistillerna i mitten så klippte jag två cirklar i svart papper, klippte till ”fransar” runtom och sedan vek jag upp varannan ”flik” för en spretig känsla. I innersta mitten av de svarta ”flikiga” cirklarna så limmade jag sen fem stycken svarta pärlor. När pappren med vattenfärg torkat så klippte jag till kronblad i lite varierande form och storlek. När alla blad- och blomdelar var klara så rullade jag sen upp bitarna lite lätt runt en blyertspenna för att få dem lite ”flikiga” och levande. Till sist limmade jag ihop kronbladen i en cirkelform till en blomma och fäste de gröna bladen undertill och pistillen i mitten med lim. Jag gjorde också en knopp av en flörtkula klädd med kronblad. Stjälkarna gjorde jag av vanlig ståltråd som klätts med varv av maskeringstejp och sedan målats med grön akrylfärg (man kan lika gärna använda grön blomstertejp). Här ovan kan du se den ungefärliga formen på mina delar, om du vill använda dem som förlaga. För att fästa stjälken vid blomman så gjorde jag en ögla på ståltråden stack in den undertill bland kronbladen, tillsammans med en ordentlig klick lim.

plathuset_diy_anemon_blommor_papper7.jpg
plathuset_diy_anemon_blommor_papper5.jpg

Ha en fin fredag och trevlig helg!

DIY för Gotland Hem och Trädgård

Ett par dagar kvar till julafton och kanske har ni ännu lite tid kvar för julpyssel? Jag gjort en liten sammanställning av de tre DIY som jag gjort för mässan Gotland Hem och Trädgård. Ni som följer mig på instagram kanske redan vet att jag är årets inspiratör där? Och den som redan har sett ljusstakarna, ljuslyktan och den kreativa paketinslagningen så finns det här i inlägget även lite ”bakom kulisserna” stök.

plathuset_DIY_gotland_hem_och_tradgard2.jpg
studio_plathuset_DIY_gotland_hem_tradgard.jpg
plathuset_DIY_ljusstake_vintergrona_vaxter.jpg

För att göra de här ljusstakarna med växter så behöver du: glasflaskor (loppis eller återbruk från hushållet), vatten och vintergröna växter (tex vintergröna, murgröna, lagerhägg, tall eller gran). För att se närmare hur man gör kika på filmen!

plathuset_DIY_ljuslykta_illustration.jpg

Nästa DIY i ordningen var en ljuslykta med illustration föreställande Visbys siluett. Till pysslet behöver du en illustration, tejp, värmeljus och en glasburk (tex en barnmatsburk eller liten syltburk). Vill du kan du rita själv eller så kan du printa ut min illustration här. Här finns också en film att kika på, för att se hur jag gjorde.

plathuset_DIY_paketinslagning2.jpg
plathuset_DIY_paketinslagning5.jpg
plathuset_DIY_paketinslagning.jpg

Och igår lades den sista filmen innan jul ut där jag gör en kreativ paketinslagning med fokus på återbruk. Till det behöver du oblekt papper (går tex bra med golvpapp), tapeter från loppis eller tapetrester från renovering, pärlor, lim, jutesnöre, vintergröna växter, fina ark från tex. ett gammalt nothäfte, vit akrylfärg och baksidan av en blyertspenna för att göra prickar.

KRANS AV VINTERGRÖNA

Strax utanför vårt hus växer mängder av Vintergröna, Vinca minor som den också heter. Det var för mig en helt obekant växt innan vi flyttade till huset på Gotland. Det är en rätt vanlig marktäckare och ganska oansenlig vad jag förstår. Många rynkar nog på näsan och tycker till och med att det är ett ogräs. Oavsett så lyser den fortfarande vackert grön, när löven fallit och snön ligger på backen.

plathuset_krans_vintergrona1.jpg
plathuset_krans3.jpg
plathuset_krans_vintergrona.jpg

Jag upptäckte Vintergrönans fina egenskaper förra julen, när jag inför ett projekt sökte en budgetlösning till ett större antal kransar. Det skulle vara ett småbladigt substitut till de populära Eukalyptus bladen. Vintergrönan är nämligen, precis som Eukalyptus, också jättevacker som torkad.

plathuset_krans_galge.jpg
plathuset_krans2.jpg

Så idag gjorde jag en favorit i repris. Till stomme gick jag på det klassiska knepet med en stålgalge som jag böjde till en ring. Sen tog jag små knippen av Vintergröna, la dem omlott och surrade fast kring stommen med grov sytråd. För att det ska bli snyggt behöver man se till att täcka ringen ordentligt så att stommen inte syns på ovansidan.

plathuset_krans_kok.jpg
plathuset_krans5.jpg
plathuset_vintergrona.jpg

Ett bonustips är att knipsa av några stjälkar och sätta i små glas som stilleben, de står sig också läääänge.

Höstfint med kransar men även julfint och bara drygt ett par veckor kvar till advent ju!
/Therese