DIY blomstrande påskägg

För den som inte har höns som värper ägg i en sober pastellskala så kan man ju färga naturligt. Jag har samlat olika material för växtfärgning ett längre tag såsom löksskal, avocadokärnor, ekollon med mera. Jag har egentligen samlat för att så småningom färga textil, men jag passade på experimentera lite inför påsken genom att färga ägg med sånt jag hade hemma.

plathuset_gotland_pask_easter-9.jpg
plathuset_gotland_pask_easter-6.jpg

Jag använde rödlöksskal, avocadokärnor, gurkmeja och kaffe. Eftersom det är naturliga råvaror så kan färgen variera från gång till gång. Jag kokade upp råvaran med en skvätt ättika – det hjälper färgen att fästa. Äggen var färdigkokta och fick sen ligga i sin färglag i kylen under natten. Ju längre äggen får ligga i lagen desto starkare färg blir det.

plathuset_gotland_pask_easter-111.jpg

Några dagar tidigare hade jag hittat min bortglömda växtpress i källaren! Så jag avslutade med att limma på pressade blommor på äggen (med hemmagjort giftfritt tapetklister). Lite överkurs med blommorna kanske, men väldigt vackert! Om man inte har tillgång till pressade blommor som jag så är det ju fint att binda fast färska blommor kring äggen med en tunt jutesnöre istället.

plathuset_gotland_pask_easter-14.jpg
plathuset_gotland_pask_easter-17-reducerad.jpg

Nu är det inte långt kvar tills påsk!

Krans av kottar

Jag och Harry var ju i skogen förra helgen för att plocka kottar. Jag hade tänkt att inspireras direkt av Trendensers krans, men hittade mest tallkottar så min blev något helt annat. Något amerikansk känsla kanske, men fin ändå i mitt tycke! Toppad med några torkade apelsiner och valnötter jag plockade i höstas, samt ett återbrukat band från ett paket.

plathuset_gotland_krans_jul_kottar_apelsin_valnot_01.jpg
plathuset_gotland_krans_jul_kottar_apelsin_valnot_04.jpg

Jag har låtit kottarna torka i pannrummet en vecka. Som stomme har jag klippt ut en cirkel med hål i mitten från en överbliven kartongbit och sen målat den med en mörkgrå färgskvätt jag hade över. Apelsinerna har jag torkat i ugn efter instruktioner jag googlade fram. Och sedan limmat och limmat (med limpistol) kottar i lager och toppat med nötter och torkade apelsiner. Det tog sin tid men jag tror att den här kransen kommer att få hänga med ett tag, den vissnar ju inte och passar på ytterdörren redan på höstkanten. Jag tror jag ska lacka apelsinerna för längre hållbarhet (så de inte blir fuktiga i det slaskiga vädret) innan den åker upp på ytterdörren.

plathuset_gotland_krans_jul_kottar_apelsin_valnot_03.jpg
plathuset_gotland_krans_jul_kottar_apelsin_valnot-11.jpg

Barnrums DIY

Här hemma håller vi på att möblera om för fullt för att göra allt lite smidigare tills bebisen kommer. Harry har flyttat upp sitt rum på ovanvåningen och i en liten alkov på rummet har han en koja. Där passar det här skåpet perfekt - nu fyllt med spel, pussel och böcker. Det var ett ganska oansenligt skåp från början som jag fått av vänner, men med lite färg och nya ben så blev det lite roligare.

plathuset_gotland_diy_mala_skap_1.jpg

Jag började med att skruva bort sockeln (som bara får skåpet att se tungt och klossigt ut) och satte dit två par hårnålsben istället som jag köpt på Panduro.

plathuset_gotland_diy_mala_skap2.jpg
plathuset_gotland_diy_mala_skap3.jpg

Sen målade jag skåpet, förutom luckorna, vitt eftersom skåpet ska stå i ett litet utrymme och upplevs som nättare om det är ljust. På luckorna ritade jag sen ett våg-mönster, ”scallop” som man ofta säger på mönsterspråk, med hjälp av ett dricksglas.

plathuset_gotland_diy_mala_skap4.jpg

Jag markerade mitten på glaset med en tejpbit och flyttade glaset sen ner rad för rad. Halvcirklar på översta raden som du ser här och raden under blir ”off-settad” där halvcirklarna hamnar mellan de halvcirklar som finns i raden ovanför.

plathuset_gotland_diy_mala_skap5.jpg

När jag ritat upp mönstret på båda luckorna så var det det dags att måla på frihand med en liten pensel – båda de här momenten tog sin tid vill jag lova haha. Tur att jag begåvats med min fars tålamod! Den som vill att det ska gå lite snabbare kan till exempel göra ett rutmönster istället, då kan man tejpa med maskeringstejp och sen rolla med en liten roller. Jag rekommenderar att måla två lager där första lagret bör vara någon typ av häftgrund, både för färgens vidhäftning och för att slippa att en gul nyans slår igenom från träet. Och andra lagret en vanlig snickerifärg.

plathuset_gotland_diy_mala_skap6.jpg
plathuset_gotland_diy_mala_skap7.jpg

Klart! Inte i närheten av perfekt men det är just det som är charmen tycker jag : ) Det här uttrycket känns kanske inte helt nytt, men lekfullt och passar väldigt bra i det här sammanhanget. Det finns ju också en mängd andra sätt att måla möbler på, kika gärna i min Pinterest-mapp PAINT IT för mer inspiration!

DIY blomsterkonfetti

I juli för snart ett år sedan så gifte vi oss, jag och John <3 På en magisk och mycket speciell dag i våra hjärtan som du kan läsa mer om här. Till bröllopet gjorde jag egen konfetti av torkade blommor och blad, som gästerna fick kasta över oss efter vigseln.

plathuset_gotland_diy_blomster_konfetti_brollop5.jpg
plathuset_gotland_diy_blomster_konfetti_brollop1.jpg

Eftersom vi hade ganska många gäster (90 st!) så började jag att samla blommor redan i Maj för att få ihop tillräckligt mycket. Det tog sin lilla tid men slutresultatet var så värt det!

plathuset_gotland_diy_blomster_konfetti_brollop2.jpg

Jag plockade det mesta jag kunde komma över, även fina grässtrån, knoppar och gröna löv. Blommor med stora blad är bra utfyllnad, som rosor och tulpaner. Bind gärna flera små buketter än en enda stor så torkar det snabbare, men räkna ändå med ett par veckor för det att bli riktigt torrt. Buketterna fick hänga upp och ner och torka på en ganska mörk plats för att färgerna inte skulle blekas alltför mycket.

plathuset_gotland_diy_blomster_konfetti_brollop3.jpg

När det väl hade torkat så var det lite jobb med att avlägsna blad och kronblad från stjälkarna. Jag bjöd in några vänner för att pyssla tillsammans med mig : )

plathuset_gotland_diy_blomster_konfetti_brollop.jpg

Blomsterkonfettin la vi sen i små nätpåsar som gästerna fick tillsammans med programblad vid ankomst till kyrkan.

plathuset_gotland_diy_blomster_konfetti_brollop4.jpg
plathuset_gotland_diy_blomster_konfetti_brollop6.jpg
plathuset_gotland_diy_blomster_konfetti_brollop7.jpg

DIY hylla för badkaret

Häromveckan gjorde vi lite enkelt ny förvaring till badrummet och närmare bestämt badkaret. Vi har mängder av flaskor som står och balanserar på kanten – badskum, schampo, balsam, barnolja, tvål, såpa – ja what not. Så nu har vi en bättre avställningsyta! Det bästa är att den även har fler funktioner, bland annat för de där få gångerna man kan ta ett långt bad för sig själv. Då rymmer den en kall dryck, en bok och tända ljus. Harry gillar den också, men då fungerar den som bro för hans bilar vid badkarslek : )

plathuset_diy_badrum_badkar_bricka_hylla_trä7.jpg

När vi flyttade till vårt hus så fanns här en massa virke som vi fick ta över, bland annat fina kraftiga gamla golvplank och en sån har jag använt till det här projektet. Men det går ju givetvis bra med vilken planka som helst! Den behöver inte vara så här tjock och är den av ett nyare slag så kan du alltid patinera den med lite thé eller kaffe, se bara upp för tryckimpregnerat virke.

plathuset_diy_badrum_badkar_bricka_hylla_trä5.jpg
plathuset_diy_badrum_badkar_bricka_hylla_trä6.jpg

Du behöver en planka efter tycke och smak, en såg, stämjärn, två nätta rostfria vinkeljärn, borrmaskin och rostfri skruv och skruvdragare. Först mätte jag ut och sågade av plankan i önskad längd, med stämjärnet gröpte sen jag ur två försänkningar för vinkeljärnen, mätte därefter ut var skruvarna skulle sitta och förborrade två hål och skruvade dem sen på plats. Vinkeljärnen ligger sedan i springan mellan badkaret och väggen som ett stopp och hindrar plankan från att halka ned. Det är också bra att ytbehandla hyllan eftersom att den kommer att utsättas för vatten, jag använde livsmedelsgodkänd paraffinolja (samma sorts olja som även används till skärbrädor).

plathuset_diy_badrum_badkar_bricka_hylla_trä2.jpg
plathuset_diy_badrum_badkar_bricka_hylla_trä3.jpg

DIY grafiskt kollage

Jag har sett att grafiska kollage bubblar upp lite här och var på Instagram och Pinterest. De är både kul och väldigt enkla att göra själv - så idag tänkte jag visa er hur. Den senaste tiden så har jag samlat på mig ett gäng fina silkespapper från butiker och olika paket som jag fått, de passar ju perfekt för det här lilla projektet.

plathuset_diy_grafiskt_kollage_silkespapper.jpg

Varm rosa, orange och grå gör en fin färgskala ur min samling papper. Jag använde sen ett dricksglas som mall och klippte ut lite olika former med en cirkel som utgångsläge. Sol och kaffe på det så gick allt lite lättare!

plathuset_diy_grafiskt_kollage_silkespapper3.jpg
plathuset_diy_grafiskt_kollage_silkespapper2.jpg

Sedan provade jag runt med formerna till jag hittade en layout som jag gillade. Med några punkter papperslim på undersidan så fäste jag sen bitarna. Klart!

plathuset_diy_grafiskt_kollage_silkespapper4.jpg
plathuset_diy_grafiskt_kollage_silkespapper.jpg

DIY Anemoner i papper

Fredag och dags för fredagsbuketten för många. Frågan kring snittblommornas miljöpåverkan bubblar upp lite här och var, så idag tänkte jag visa hur du kan göra en lite mer varaktig bukett – våriga anemoner av papper! De passar för all del också utmärkt i ett hörn av hemmet där man gärna glömmer av att vattna.

plathuset_diy_anemon_blommor_papper6.jpg
plathuset_diy_anemon_blommor_papper.jpg
plathuset_diy_anemon_blommor_papper3.jpg

Du behöver:
Papper i olika färger (den färg du vill ha på kronblad, samt grönt till blad och svart till pistiller)
Sax
Papperslim
Ståltråd
Grön blomstertejp (alternativt maskeringstejp + grön akrylfärg)
Blyertspenna
Svarta pärlplatte-pärlor (typ Hama)
Flörtkula

Så här gjorde jag:
Jag målade vanliga tunna A4 papper med vattenfärg för att få till en levande yta på kronbladen. Till bladen och pistillen i mitten på blomman så använde jag redan infärgade gröna och svarta papper. För att göra pistillerna i mitten så klippte jag två cirklar i svart papper, klippte till ”fransar” runtom och sedan vek jag upp varannan ”flik” för en spretig känsla. I innersta mitten av de svarta ”flikiga” cirklarna så limmade jag sen fem stycken svarta pärlor. När pappren med vattenfärg torkat så klippte jag till kronblad i lite varierande form och storlek. När alla blad- och blomdelar var klara så rullade jag sen upp bitarna lite lätt runt en blyertspenna för att få dem lite ”flikiga” och levande. Till sist limmade jag ihop kronbladen i en cirkelform till en blomma och fäste de gröna bladen undertill och pistillen i mitten med lim. Jag gjorde också en knopp av en flörtkula klädd med kronblad. Stjälkarna gjorde jag av vanlig ståltråd som klätts med varv av maskeringstejp och sedan målats med grön akrylfärg (man kan lika gärna använda grön blomstertejp). Här ovan kan du se den ungefärliga formen på mina delar, om du vill använda dem som förlaga. För att fästa stjälken vid blomman så gjorde jag en ögla på ståltråden stack in den undertill bland kronbladen, tillsammans med en ordentlig klick lim.

plathuset_diy_anemon_blommor_papper7.jpg
plathuset_diy_anemon_blommor_papper5.jpg

Ha en fin fredag och trevlig helg!

DIY för Gotland Hem och Trädgård

Ett par dagar kvar till julafton och kanske har ni ännu lite tid kvar för julpyssel? Jag gjort en liten sammanställning av de tre DIY som jag gjort för mässan Gotland Hem och Trädgård. Ni som följer mig på instagram kanske redan vet att jag är årets inspiratör där? Och den som redan har sett ljusstakarna, ljuslyktan och den kreativa paketinslagningen så finns det här i inlägget även lite ”bakom kulisserna” stök.

plathuset_DIY_gotland_hem_och_tradgard2.jpg
studio_plathuset_DIY_gotland_hem_tradgard.jpg
plathuset_DIY_ljusstake_vintergrona_vaxter.jpg

För att göra de här ljusstakarna med växter så behöver du: glasflaskor (loppis eller återbruk från hushållet), vatten och vintergröna växter (tex vintergröna, murgröna, lagerhägg, tall eller gran). För att se närmare hur man gör kika på filmen!

plathuset_DIY_ljuslykta_illustration.jpg

Nästa DIY i ordningen var en ljuslykta med illustration föreställande Visbys siluett. Till pysslet behöver du en illustration, tejp, värmeljus och en glasburk (tex en barnmatsburk eller liten syltburk). Vill du kan du rita själv eller så kan du printa ut min illustration här. Här finns också en film att kika på, för att se hur jag gjorde.

plathuset_DIY_paketinslagning2.jpg
plathuset_DIY_paketinslagning5.jpg
plathuset_DIY_paketinslagning.jpg

Och igår lades den sista filmen innan jul ut där jag gör en kreativ paketinslagning med fokus på återbruk. Till det behöver du oblekt papper (går tex bra med golvpapp), tapeter från loppis eller tapetrester från renovering, pärlor, lim, jutesnöre, vintergröna växter, fina ark från tex. ett gammalt nothäfte, vit akrylfärg och baksidan av en blyertspenna för att göra prickar.

KRANS AV VINTERGRÖNA

Strax utanför vårt hus växer mängder av Vintergröna, Vinca minor som den också heter. Det var för mig en helt obekant växt innan vi flyttade till huset på Gotland. Det är en rätt vanlig marktäckare och ganska oansenlig vad jag förstår. Många rynkar nog på näsan och tycker till och med att det är ett ogräs. Oavsett så lyser den fortfarande vackert grön, när löven fallit och snön ligger på backen.

plathuset_krans_vintergrona1.jpg
plathuset_krans3.jpg
plathuset_krans_vintergrona.jpg

Jag upptäckte Vintergrönans fina egenskaper förra julen, när jag inför ett projekt sökte en budgetlösning till ett större antal kransar. Det skulle vara ett småbladigt substitut till de populära Eukalyptus bladen. Vintergrönan är nämligen, precis som Eukalyptus, också jättevacker som torkad.

plathuset_krans_galge.jpg
plathuset_krans2.jpg

Så idag gjorde jag en favorit i repris. Till stomme gick jag på det klassiska knepet med en stålgalge som jag böjde till en ring. Sen tog jag små knippen av Vintergröna, la dem omlott och surrade fast kring stommen med grov sytråd. För att det ska bli snyggt behöver man se till att täcka ringen ordentligt så att stommen inte syns på ovansidan.

plathuset_krans_kok.jpg
plathuset_krans5.jpg
plathuset_vintergrona.jpg

Ett bonustips är att knipsa av några stjälkar och sätta i små glas som stilleben, de står sig också läääänge.

Höstfint med kransar men även julfint och bara drygt ett par veckor kvar till advent ju!
/Therese