DIY blomstrande påskägg

För den som inte har höns som värper ägg i en sober pastellskala så kan man ju färga naturligt. Jag har samlat olika material för växtfärgning ett längre tag såsom löksskal, avocadokärnor, ekollon med mera. Jag har egentligen samlat för att så småningom färga textil, men jag passade på experimentera lite inför påsken genom att färga ägg med sånt jag hade hemma.

plathuset_gotland_pask_easter-9.jpg
plathuset_gotland_pask_easter-6.jpg

Jag använde rödlöksskal, avocadokärnor, gurkmeja och kaffe. Eftersom det är naturliga råvaror så kan färgen variera från gång till gång. Jag kokade upp råvaran med en skvätt ättika – det hjälper färgen att fästa. Äggen var färdigkokta och fick sen ligga i sin färglag i kylen under natten. Ju längre äggen får ligga i lagen desto starkare färg blir det.

plathuset_gotland_pask_easter-111.jpg

Några dagar tidigare hade jag hittat min bortglömda växtpress i källaren! Så jag avslutade med att limma på pressade blommor på äggen (med hemmagjort giftfritt tapetklister). Lite överkurs med blommorna kanske, men väldigt vackert! Om man inte har tillgång till pressade blommor som jag så är det ju fint att binda fast färska blommor kring äggen med en tunt jutesnöre istället.

plathuset_gotland_pask_easter-14.jpg
plathuset_gotland_pask_easter-17-reducerad.jpg

Nu är det inte långt kvar tills påsk!